Aizvadītajā nedēļas nogalē noslēdzās pilsētvides hakatons “Riga EcoHack: Igniting Circular Sustainability”, kurā par uzvarētājiem tika atzīta Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes studentu komanda “Purefy”, kas strādāja pie Rīgas pašvaldības piedāvātā izaicinājuma un izstrādāja biznesa ideju izveidot atkritumu tvertņu sensorus, kas palīdz efektīvāk izvest pilnos atkritumu konteinerus. Lai turpinātu attīstīt ideju komanda ieguva 10 000 eiro lielu grantu.

“Purefy” komanda izcēlās ar inovatīvu ideju par atkritumu konteineru sensoriem, kas spēj noteikt, vai atkritumu tvertne ir pilna vai tukša. Studentu komandas ideja ļautu efektīvi izmantot atkritumu izvešanas resursus, novēršot liekas izmaksas. Šie sensori būtu ieguldījums pilsētu uzturēšanas efektivitātē, novēršot nevajadzīgu atkritumu transportēšanu un veicinot videi draudzīgus procesus.

“Rīgas enerģētikas aģentūrā ikdienā meklējam risinājumus, kā padarīt pilsētu iedzīvotājiem un videi draudzīgāku, kā paaugstināt energoefektivitāti, samazināt piesārņojumu un atkritumu daudzumu. Šādi hakatoni ir abpusēji lieliska iespēja – mēs uzzinām par jaunām idejām, savukārt, hakatona dalībniekus varam atbalstīt ar savām zināšanām, pieredzi, kā arī dot iespēju izmēģināt viņu idejas pilsētā. Tā notika arī šoreiz – jau meklējam iespējas vairākām komandām dot vietu pārbaudīt un uzlabot savu produktu. Ir jāatbalsta jaunas iniciatīvas, lai tās izdzīvotu, pilnveidotos un būtu spēcīgas starptautiskā konkurencē,” atzīst Rīgas enerģētikas aģentūras starptautisko projektu koordinatore Ieva Kalniņa

Hakatonā tika prezentētas arī citas idejas, piemēram, kā pārstrādāt e-cigaretes, aļģu kastes, kas absorbē CO2 radīto piesārņojumu pilsētā, kā izmantot dzīvojamo māju jumtus padarot apkārtējo vidi zaļāku un citas idejas.

Hakatona rīkotājas un pasākuma vadītājas asoc. prof. Ilonas Baumanes- Vītoliņas komentārs par hakatona norisi: “Bija prieks vērot jauniešu progresu, kad ļoti īsā laikā daudzas komandas no neskaidras idejas nonāca līdz gatavam risinājuma konceptam. Te gan jāsaka liels paldies mūsu pieredzējušiem mentoriem – Džons John Andrews, Bernhards Maļinovskis, Jurģis Ugors, Nocholas Stancioff, kā arī izaicinājumu sponsoriem - Ievai Kalniņai no Rīgas enerģētikas aģentūras un Konstantīnam Bondarevam  no DINEX, kas veltīja nedēļas nogali darbam ar komandām.”

“Riga EcoHack: Igniting Circular Sustainability” pilsētvides hakatons norisinājās no 10. līdz 12. novembrim, pulcējot inovatīvus prātus un motivētus jauniešus, kuri vēlas attīstīt ilgtspējīgas pilsētvides risinājumus. Izaicinājumā piedalījās 46 interesenti veidojot 10 komandas. Komandas procesā atbalstīja zinoši treneri un mentori.

Pasākumu atbalstīja Rīgas pašvaldība un uzņēmums DINEX, kas piedāvāja izaicinājumus hakatona dalībniekiem. Šis pasākums bija izcils piemērs sadarbībai starp izglītības iestādēm, uzņēmumiem un pašvaldību, veicinot inovatīvus risinājumus pilsētvides ilgtspējai.

Hakatonu organizēja Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte sadarbībā, LU Biznesa inkubatoru, Rīgas pašvaldību, “Kimitisik” un EIT Urban Mobility.

Dalīties