Latvijas Universitātes (LU) Biznesa inkubatoram šis gads ir ievērojams - aprit 10 gadi kopš tā izveidošanas. Svētkus inkubators svin kopā ar saviem mecenātiem, atbalstītājiem un absolventiem. Apsveikuma vārdus un inkubatora nozīmi akcentēja arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece.

LU Biznesa inkubators izveidots 2012. gadā. Tas bija pirmais augstskolu inkubators Latvijā, kurš saviem dalībniekiem nodrošināja daudzpusīgu programmu savu ideju attīstībai, konsultācijas un praktiskas nodarbības, kā arī iespēju iegūt finansiālu atbalstu prototipu izveidei.

10 gadu laikā inkubatorā piedalījušies aptuveni 760 dalībnieki, kopā veidojot 350 biznesa idejas un komandas. Ideju vidū pārstāvētas tādas nozares kā izglītība, tehnoloģijas, pārtika, izklaide, medicīna un citas.

LU Biznesa inkubatora svinīgo pasākumu atklāja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kura akcentēja augstskolu zināšanu pielietošanu praktiskā veidā, inkubatorā sniedzot atbalstu ne tikai Latvijas Universitātes, bet arī citu Latvijas augstskolu studējošajiem. LU dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomas prorektors Valdis Segliņš uzsvēra ne tikai universitātes un fakultātes devumu inkubatora attīstībā, bet arī mecenātu nozīmi studentu ideju realizēšanā. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) dekāns Gundars Bērziņš norāda, ka inkubators tika izveidots ar mērķi studentiem nākt un eksperimentēt ar savām idejām, nebaidīties riskēt, jo tieši risku vadība ir viena no tām spējām, ko uzņēmējs iemācās, veidojot savu karjeru biznesā. Inkubators ir vieta, kur kontrolētā un maza riska vidē studentiem pārbaudīt un testēt savas idejas.

Inkubatora pastāvēšanas laikā veiksmīgi savas iesāktās idejas turpinājuši attīstīt aptuveni 10% no absolventiem, taču daudzi bijuši tādi, kuri uzsākuši jaunas idejas attīstību. Absolventu komandas šo gadu laikā ir nodrošinājuši 81 jaunu darba vietu, apgrozījuši vairāk kā 6 miljonus EUR un nodokļos samaksājuši 2 miljonus EUR. Uzsaukuma programmās visvairāk piedalījušies studentu no LU Biznesa, vadības un ekonomikas, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas un Datorikas fakultātēm, bet liels skaits dalībnieku nākuši arī no citām augstskolām - Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Banku augstskolas, Kultūras akadēmijas u.c

10 gadu svētkos piedalījās arī inkubatora vieni no lielākajiem absolventiem un augļu saldējumu ražotāji “Avenei”. Tāpat pasākumā piedalījās tādi veiksmes stāsti kā sociālais uzņēmums “tiptip.lv”, kuri piedāvā senioru un cilvēku ar īpašām vajadzībām radītus darbus, “Bee In”, kuri veido kokvilnas audumu ar bišu vaska pārklājumu, “Fungi Future”, kuri izstrādā mizēlija kompozītmateriālu savienojumā ar lauksaimniecības un tekstila atkritumiem, veidojot modes manekenus, “Sprayify”, kuri izveidojuši līdzekli, kas dezinficē virsmas, “Ligalio”, kuri attīstījuši vispārīgajai datu aizsardzības regulai (“GDPR”) atbilstošas privātuma politikas ģeneratoru maziem un vidējiem uzņēmumiem,  “Eeedn”, kuri izstrādā platformu, kur zemnieki varēs pārdot savu produkciju ērti un ātri tiešsaistē, kā arī “Fox The Maker”, kuri piedāvā radošas un attīstošas spēļu kastes bērniem

Iezīmējot nākotnes ieceres un mērķus, LU Biznesa inkubatora vadītāja Māra Birzniece uzsver, ka šobrīd inkubators gatavojas realizēt Erasmus+ projektu kopā ar trim citām Eiropas augstskolām un to inkubatoriem: Tartu universitāti, Vīnes Noištates Lietišķo zinātņu universitāti un Čehijas Dzīvības zinātņu universitāti. Šī projekta mērķis ir paaugstināt inkubatora komandas kapacitāti un zināšanas, ko sniegt tālāk tās dalībniekiem, veidot un nostiprināt spēcīgas sadarbības ar jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvjiem šajās valstīs, kā arī organizēt jaunas aktivitātes un programmas, kuru fokuss ir zaļās tehnoloģijas. Inkubatoru mērķis ir veidot starpdisciplināras komandas, kuras attīsta inovatīvus un konkurētspējīgus risinājumus, mācīties un pārņemt labās prakses un sadarboties valsts, nozaru, augstskolu un inkubatoru līmenī.

 

Inkubators ir izveidots un darbojas, pateicoties mecenātu, Latvijas Universitātes un LU BVEF atbalstam. LU Biznesa ideju fondu atbalsta Latvijas un ārzemju uzņēmumi un privātpersonas, kuru vidū ir Džons Medveckis, Driehaus ģimene, LMT Retail&Logistics, Inbox.lv, Orkla Foods Latvija, Evita Lune, Aija Lāce, 4finance u.c. 

Mecenātu ieguldījumus LU Biznesa ideju fondā administrē Latvijas Universitātes fonds, kas ir respektabla filantropijas organizācija un rūpējas par izciliem, centīgiem studentiem, maģistrantiem, doktorantiem, pedagogiem, zinātniekiem, kā arī atbalsta izcilus izglītības, zinātnes, sporta un kultūras darbiniekus un projektus sadarbībā ar izglītību atbalstošiem mecenātiem un partneriem

Dalīties