"Kaut arī latviešu valoda ir mūsu dzimtā valoda un vienīgā oficiālā valsts valoda Latvijā, pēdējo gadu laikā latviešu valodas centralizētajos eksāmenos bijuši daudz zemāki rezultāti nekā svešvalodu centralizētajos eksāmenos. Mūsu uzņēmums veido izglītojošu mobilo mājaslapu “Zinību zalktis”, kas paredzēta latviešu valodas ortogrāfijas, formveidošanas un vārddarināšanas apguvei. Izmantojot šo mājaslapu, skolēni trenēsies izvairīties no liekvārdības un anglicismu lietošanas," stāsta Paula Sonita Deruma.

Uz jautājumu “Kāpēc jūsu nosaukums ir “Zinību zalktis?” Paula atbild: "Mēģinājām izdomāt latvisku nosaukumu, skatījāmies latvju rakstus. Zalkša zīme ir gan pateicīga mājaslapas logo, gan atbilst koncepcijai. Iekrāsojoties čūskas fragmentiem, ir viegli un ērti parādīt lietotāja progresu. Izmantojot šo mājaslapu, tiek apgūtas jaunas zināšanas un atkārtos jau esošās prasmes."

"Zinību zalktis" mobilā mājaslapa ir piemērota skolēniem no 4. līdz 12. klasei, tā ir viegli uztverama, bērniem un jauniešiem saistoša. Uzdevumi tiks veidoti testa formā. Katrā testā būs desmit ar latviešu valodu saistīti jautājumi par skolēna izvēlētu tematu. Katram jautājumam tiks doti divi atbilžu varianti. Pēc atbilžu sniegšanas būs redzams īss, kodolīgs, viegli saprotams un uztverams atbildes skaidrojums.

Ar ko šī mobilā lietotne izcelsies starp konkurentiem? Paula atbild: "Latviešu valodas skolotāji apkopotā veidā varēs saņemt atgriezenisko saiti par savu skolēnu rezultātiem. Arī skolēni tajā var redzēt savu sniegto atbilžu vēsturi". Sarunā par prototipa veidošanas progresu un komandas mērķiem tiek atklāts, ka ir izveidoti un pārbaudīti pirmie 680 latviešu valodas piemēri, ir izstrādāts mobilās lietotnes dizains. Darbu ir sācis arī programmētājs un aprīļa sākumā paredzēts sākt testēt mobilās mājaslapas pirmo versiju vismaz četrās skolās, 12 dažādās klasēs.

Ir svarīgi savā komandā uzturēt motivētu, enerģisku un draudzīgu gaisotni, lai darbs progresētu veiksmīgi. "Mana komanda ir burvīga! Mēs rīkojam regulāras sapulces. Svarīga ir saziņa, savstarpēja sapratne, kā arī apvaicāšanās par to, vai konkrētajā laika posmā katrs komandas biedrs varēs paspēt visu izdarīt" akcentē Paula.

Jauniešiem, kas vēlas uzsākt savu biznesu un izveidot jaunuzņēmumu, Paula iesaka atrast atsaucīgus, radošus, apņēmīgus, mērķtiecīgus, draudzīgus komandas biedrus, ar kuriem kopā piedalīties hakatonos un biznesa inkubatoros. Arī "Zinību zalktis" aizsākumi ir meklējami LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes un LU Inovāciju centra rīkotā “Viedo studiju hakatona” laikā. Paula stāsta: "Aptuveni stundu pirms hakatona sākuma programmā “Slack” iepazinos ar cilvēkiem, kas darbojas dizaina un projektu vadības jomā. Hakatonā vēlējāmies izstrādāt ideju izglītojošai lietotnei, kurā iekļauti spēles elementi."

Balstoties uz pieredzi, Paula Sonita Deruma norāda, ka veiksmīgas uzņēmējdarbības pamatā ir ideja, laika plānošanas prasmes, radošums, apņēmība, entuziasms un patiesa interese tajā, ko darām!

 

Raksts tapis sadarbībā ar inkubatorā realizēto #futurecreators programmu, raksta autore: Loreta Šperliņa - Priedīte.

Dalīties