Vai eksistē vēl kādi līdzekļi, izņemot dezinfektorus, kas pasargās cilvēci no vīrusiem un ļaunprātīgām baktērijām? Viennozīmīgi jā! To spējuši pierādīt divi LU studentu Biznesa inkubatora dalībnieki – Rihards Ruska un Toms Elvijs Šusts. 

Būdami ķīmijas bakalaura programmas absolventi, Rihards un Toms turpina studēt ķīmiju un fiziku  maģistrantūrā. Saprotot, ka zināšanu ir pietiekami daudz, viņi vēlējās pielietot tās praksē. Tā notika maģija – zinātnei mijiedarbojoties ar uzņēmējdarbību, parādījās pavisam unikāls un perspektīvs produkts IPP. Kā saka uzņēmuma pārstāvis: “Mēs izdomājām pārklājumu, kas par dezinfekciju parūpēsies cilvēku vietā.” 

Komandas radītais līdzeklis strādā kā virsmu pārklājums, kas ir patīkams, caurspīdīgs un neizdala nekādu specifisku smaržu. Tas arī pasargā cilvēkus no tiešās saskarsmes ar vīrusiem un baktērijām. Atšķirībā no ierastajiem roku un virsmu dezinfektoriem, IPP līdzeklim ir ilgtermiņa efekts. Balstoties uz vairākiem zinātniskajiem pētījumiem un eksperimentiem, uzņēmuma dibinātāji izstrādājuši formulu, kas ļauj līdzeklim būt aktīvam līdz pat gadam. Jaunie zinātnieki savienoja dezinfektoru, kas nogalina vīrusus, un vielu, kas patur sevī to dezinfekcijas efektu. Komandas pārstāvis Rihards salīdzina to ar cukurotu tēju: cukurs ir kā viela, kas nogalina vīrusus, un tēja ir kā materiāls, kurā iekšā var iemaisīt saldinātāju. Students arī uzsver nepieciešamību zināt divu vielu pareizo koncentrāciju, lai “tēja” sanāktu patīkama un efektīva. 

Produkta izstrādāšanas process noteikti nav viegls. Viens no draugiem atzīst, ka komandas biedru starpā sanāk bieži strīdēties un iet cauri neveiksmēm un vilšanām. Neskatoties uz to, IPP kolektīvs vienmēr atrod kopsaucēju. Dažreiz tas piesaista cilvēkus no malas, lai viņi skaidri novērtētu rastās problēmas būtību. “Strīdi un to risināšana noteikti palīdz mūsu izaugsmei,” piebilda Rihards. 

Produkta uzdevums balstās ne tikai uz cilvēku veselības pasargāšanu pandēmijas laikā. Tas nodrošina higiēnu un drošību arī citu slimību uzplaukumā, piemēram, gripas gadījumā. Pie šāda secinājuma komanda nonāca, aptaujājot dažādu uzņēmumu pārstāvjus par IPP produkta nepieciešamību darba vietās. Izrādījās, ka gripas rezultātā uzņēmumi saskaras ar lielāko darbinieku slimošanas gadījumu skaitu. COVID-19 izraisītā pandēmija un arī citi vīrusi diemžēl kļuvuši par aktuālu tematu. Lai apmierinātu patērētāju pieprasījumu un palīdzētu pasaulei kļūt tīrākai un drošākai, produkts turpinās attīstīties. Cerams, ka tuvākajā laikā tas arī nonāks tirgū. 

Ja IPP komandai būtu jāizvēlas supervaronis, kas reprezentētu to misiju, tas būtu veikls un ātrs cilvēks. Viņš noslaucītu virsmas, pirms tām pieskārušies cilvēki, tādā veidā pasargājot viņus no nelabvēlīgām slimībām. Cerams, ka tas kļūs par kopīgo cilvēces mērķi – rūpēties par drošību, veselību un higiēnu ne tikai pandēmijas laikā, bet arī pēc tas. 

Raksts tapis sadarbībā ar inkubatorā realizēto #futurecreators programmu, raksta autors: Anastasija Babarikina.

Dalīties