Latvijas Universitātes (LU) studentu Biznesa inkubatora dalībnieki ar savu ideju ieguvuši 3. vietu Igaunijas hakatonā, kuru organizēja Garage48. Hakatona mērķis bija radīt idejas, kuras vērstas uz ilgtspēju, atkritumu samazināšanu un aprites ekonomiku.

Garage48 hakatonā “Empowering Youth: Green together”, kurš norisinājās 21. novembrī, piedalījās arī LU studentu Biznesa inkubatora komanda “Gudrā Taras Sistēma”. Komandai šis bija pirmais hakatons, taču spēja sevi parādīt, iegūstot 3. vietu un naudas balvu 750 EUR apmērā. Komandas ideja ir sniegt dzērienu iepakojuma nodošanas pakalpojumus, izveidojot vienotu un vienkāršotu sistēmu to šķirošanai. Šobrīd komanda izstrādā tehnoloģiju un sistēmu, lai cilvēkiem būtu pēc iespējas vieglāk nodot dzērienu iepakojumus. 

Kā min komandas pārstāvis Dans Blūmiņš: ”Diena bija darbiem piepildīta. Kaut arī pieteicāmies hakatonā ar jau saprotamu ideju un komandu, bija ļoti daudz pie kā jāpiestrādā. Mentori bija ļoti pretimnākoši un ar vēlmi mācīt vai palīdzēt, kas mūs tikai motivēja darīt vairāk. Ieguvām svarīgu pieredzi, nelielu sapratni par to, kā strādā depozīta sistēma Igaunijā, un, protams, kontaktus.”

Pēc D. Blūmiņa teiktā, konkurence esot bijusi liela, jo sākotnēji bija pieteiktas 100 idejas, bet uz fināla prezentēšanu tālāk tika 24 komandas ar savām idejām. Kaut arī Igaunijā jau vairākus gadus darbojas depozīta sistēma, hakatona eksperti novērtējuši tieši “Gudrā Taras Sistēma” ideju kā labāku. “Tas arī dod pārliecības sajūtu, ka tiešām cilvēki novērtēs un izmantos mūsu risinājumu,” tā min D. Blūmiņš.

Komandas nākotnes plāns ir nodrošināt automātu tīklu, kas samazina attālumu starp lietotāju un nodošanas punktu, kā arī sniegt tikpat vērtīgu atlīdzību kā citos depozīta punktos. Par saņemto atbalstu tiks izstrādāti pirmie prototipi, kurus cilvēkiem arī būs iespēja izmēģināt.

Garage48 hakatona “Empowering Youth: Green together” laikā komandām bija jāstrādā pie idejām, kuras saistītas ar aprites ekonomiku un atkritumu samazināšanu, dalīšanās ekonomiku, ilgtspējīgām pilsētām un gudro mobilitāti, ilgtspējīgu pārtikas sistēmu, patēriņa samazināšanu u.c. Hakatons organizēts kopā ar Igaunijas Vides ministriju, bezpeļņas organizāciju “Cleantech ForEst”, to atbalsta NB8, Igaunijas Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija u.c.

 

Dalīties