13. decembrī LU Biznesa inkubators organizēja tikšanos ar LIAA ( Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūra) Projektu attīstības nodaļas Projektu vadītāju Rūdolfu Kresi.

 

LIAA pārstāvis informēja studentus par atbalsta iespējām- finansējuma avotiem uzņēmējdarbības uzsākšanai.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, veicinot ārvalstu investīciju apjoma pieaugumu un palielinot Latvijas konkurētspēju pašmāju un starptautiskajos tirgos.

Prezentācijas laikā tika minēti vairāki finansējuma un atbalsta iespēju avoti:

Biznesa inkubatori. Atbalstu iespējams saņemt šādiem pakalpojumiem: telpu noma un apsaimniekošana (gan biroja, gan ražošanas telpas), komunikāciju pakalpojumi (internets, tālrunis, juridiskā adrese), sekretariāta pakalpojumi, biznesa vadības (atbalsta) konsultācijas, pārdošanas un mārketinga konsultācijas, sadarbības organizēšana vietējā un starptautiskā līmenī, personāla atlases pakalpojumi, prototipēšana, sertificēšana, konstruēšana, laboratorijas iekārtu izmantošana, dizaina konsultācijas, tehnoloģiju konsultācijas, testēšanas pakalpojumi, uzņēmumu procesu kvalitātes vadības sistēmas izstrāde un ieviešana, uzņēmumu IT sistēmu ieviešana, specializētie juridiskie pakalpojumi, starptautiskā mārketinga pakalpojumi, loģistikas konsultācijas, eksporta veicināšanas pakalpojumi.

Ideju kauss - biznesa ideju konkurss, kas dod iespēju īstenot savu biznesa ideju un iegūt biznesa sākšanai nepieciešamās prasmes, pieredzi, kontaktus un finansējumu. Balvā 5000 Ls.

 Mikro, mazo un vidējo komersantu jaunu produktu un tehnoloģiju attīstības programma. Programma veicinās sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu inovāciju un jaunu produktu vai tehnoloģiju attīstību, tehnoloģiju pārnesi un konkurētspējas stiprināšanu. Finansējuma apjoms vienam finansējuma saņēmējam ir 10 000 LVL. Maksimāli pieļaujamā finansējuma intensitāte ir 60 %. Vairāk informācijas: liaa.lv/lv/es-fondi/pienem/mikro-mazo-un-videjo-komersantu-jaunu-produktu-un-tehnologiju-attistibas-programma

            Mentoringa programma. Mentorings uzņēmējdarbībā ir sistemātiski veidotas attiecības, kas balstītas uz ilglaicīgu un brīvprātīgu atbalstu starp veiksmīgu uzņēmēju ar pieredzi, kurš dalās savās zināšanās, pieredzē un uzskatos ar otru uzņēmēju, kurš ir gatavs un vēlas gūt pieredzi no šīs apmaiņas un bagātināt savu kompetenci. Mentoringa programmas laikā būs iespējams saņemt mentora – pieredzējuša uzņēmēja padomu un atbalstu. www.lidere.lv/lv_aktual.html

            Apmācību cikls inovatīvo biznesa ideju autoriem. Tā ietvaros paredzēts „Jaunu ideju ģenerēšanas seminārs,” „Seminārs biznesa ideju autoriem par biznesa plānu sagatavošanu” un „Seminārs - kontaktbirža ideju autoriem un privātajiem investoriem.” Tiks identificētas unikālās konkurētspējas priekšrocības un pieņemti lēmumi par konkrēto ideju tālāko attīstību. Sniegta informācija par dažādām radošās domāšanas metodēm, intelektuālā īpašuma aizsardzību, sadarbības nepieciešamību, biznesa un finanšu plānu sagatavošanu, tirgus izpēti, komercializācijas piedāvājumu un prezentāciju sagatavošanu. Pieteikšanās veidlapa – LIAA mājas lapā.

            Imprimatur Capital sēklas un uzsākšanas kapitāla fonds nodrošina agrīnas stadijas finansējumu inovatīviem mikro, mazajiem un vidējiem tehnoloģiju uzņēmumiem ar starptautisku izaugsmes potenciālu. www.icfm.lv

            Latvijas Hipotēku un zemes bankas Starta programma. Programmas mērķis - paaugstināt saimnieciskās darbības aktivitāti valstī, attīstot biznesa uzsācēju zināšanas un iemaņas uzņēmējdarbībā, kā arī sniedzot tiem finansiālo atbalstu saimnieciskās darbības uzsākšanai. Pēc projekta apstiprināšanas tiek izsniegts grants saimnieciskās darbības nodrošināšanai 35% apmērā no piešķirtā aizdevuma apjoma, bet ne vairāk kā 3 600 lati. Grants klientam tiek izmaksāts pakāpeniski 12 mēnešu laikā. Ja projekts tiek veiksmīgi realizēts, klients var pretendēt uz grantu aizdevuma dzēšanai 20% apmērā no piešķirtā aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 2 000 latu. Programmas ietvaros iespējams papildināt zināšanas šādos apmācību moduļos: Uzņēmuma vadības pamati, uzņēmuma finanšu vadība, biznesa pamati, grāmatvedības pamati, mārketinga pamati, uzņēmējdarbības tiesiskais regulējums.

www.hipo.lv/lv/attistibas_programmas/starta_programma

            Grantu programma „Atspēriens.”

 Vienam uzņēmumam pieejamā granta maksimālais apjoms noteikts 8 000 latu apmērā. Šo pasākumu rīko Rīgas dome un Swedbank.

Vairāk info: www.riga.lv/LV/Channels/Business/atbalsts/grantu_shemas_atsperiens/default.htm

Atbalsta programmu meklētājs: www.esfinanses.lv/lv/a/lapa/finansu-avotu-mekletajs  

Visi pieejamie atbalsta instrumenti apkopoti šeit:

liaa.lv/files/liaa/attachments/atbalsta_instrumenti_2012_decembris_0.pdf

 

Atvērtās lekcijas laikā vairāk kā 30 interesenti tika informēti par dažādiem atbalsta instrumentiem uzņēmējdarbības uzsākšanai, kā arī tika atbildēts uz auditorijas sagatavotajiem jautājumiem. 

 

Dalīties