Laikā, kad virtuālajā vidē iespējams pasūtīt visu, ko sirds kāro, apmaksāt rēķinus un pat doties virtuālos ceļojumos uz dažādām pasaules malām, rodas jautājums - vai lietām netiek atņemta pievienotā vērtība, ko nodrošina patiesa saskarsme vienam ar otru?

Aplikācijas TakeCareNet mērķis ir palīdzēt un rehabilitēt no vardarbības cietušus dzīvniekus. Izveidojot dzīvnieku profilus, cilvēki tiek aicināti ziedot pretī saņemot sveicienu vai personīgu video no konkrētā dzīvnieka. Iesākumā varētu šķist - kur tad ir šī pievienotā vērtība? Kā gan noziedojot, piemēram, piecus eiro, iespējams palīdzēt dzīvniekam, ko dzīvē vēl neesi redzējis?

LU studentu Biznesa inkubatora dalībniece Līga Broduža no komandas TakeCareNet skaidro: “Pasaulē ir tik daudz cilvēku, kuri dzīvesvietas, alerģiju vai finansiālu iemeslu dēļ nav spējīgi ikdienā patstāvīgi uzturēt dzīvnieku, taču to ļoti vēlas. Tieši tikpat daudz ir arī dzīvnieku, kuriem ir nepieciešama palīdzība un uzmanība.” 

Šobrīd palīdzība tiek piedāvāta tikai zirgiem, taču komanda nākotnē ļoti vēlētos palīdzēt arī citiem dzīvniekiem. Līga intervijas laikā piebilst: “Šādā veidā, filmējot dažādus humoristiskus video, tiek lauzts arī stereotips, ka zirgi ir kas biedējošs un nepieejams.”

Platformas pamatideja balstās “gaming” principā. Katru reizi noziedojot, tiek sasniegts jauns līmenis, kuram ir attiecīga balva, piemēram, noziedojot piecus eiro, zirgam tiek iedoti burkāni un pretī ziedotājs saņem video, kā dzīvnieks tiek pabarots. Noziedojot piecdesmit - cilvēks saņem personalizētu video ar dzīvnieku, taču, ziedojot 200 eiro, tiek saņemta iespēja dzīvnieku apmeklēt dzīvē.

Komandas pārstāve Līga uzsver, ka viņiem ļoti svarīgs ir caurspīdīgums: “Cilvēki nevēlas ziedot, uzskatot, ka viņu nauda nenonāks līdz mērķim, taču, iemūžinot procesu, tiek dota iespēja sekot līdzi visam rehabilitācijas procesam. Ar cilvēkiem tiesisku iemeslu dēļ tas vienkārši nav iespējams.”

Laikā kad nevaram iziet no mājām bez bailēm no saslimšanas, komunikācija ar apkārtējiem ir ierobežota, tādēļ ir svarīgi meklēt jaunus un radošus veidus kā komunicēt ar apkārtējo pasauli, vienam ar otru un, protams, arī ar dzīvniekiem.

Raksts tapis sadarbībā ar inkubatorā realizēto #futurecreators programmu, raksta autors: Kate Luīze Kaša.

Dalīties