Šajā rakstā Valts Vīze, LU Studentu biznesa inkubatora absolvents un uzņēmuma “Avenei” līdzdibinātājs, dalās savā pieredzē un ieteikumos, ko būtu jāņem vērā jaunajiem uzņēmējiem, dibinot savu pirmo uzņēmumu (SIA).

Nenoliedzami, labas biznesa idejas atrašana prasa zināmu laiku un pūles. Un, kad tā beidzot ir atrasta, tad liekas, ka nu visas durvis uzņēmējdarbības uzsākšanai ir atvērtas. Attiecīgi, nākamais loģiskais solis būtu sava pirmā uzņēmuma dibināšana. Bet vai tiešām ar to vajadzētu steigties? Un ja tomēr uzņēmuma dibināšana ir vitāli nepieciešama, tad kā to pareizi darīt?

Sākšu ar to, ka ir daudz gadījumu, kad zināmu laiku var darboties arī bez SIA dibināšanas. Manā pieredzē ir vairāki projekti, kur reāla komercdarbība notika mēnešiem ilgi, bet tai nebija juridiska seguma uzņēmuma apveidā. Ir bijuši arī projekti, kur iesākumā tiek izmantots kāda drauga vai ģimenes locekļa uzņēmums, bet tikai vēlāk tiek dibināts savs. Un iemesls tam ir pavisam vienkāršs - vispirms ir nepieciešams pārliecināties par biznesa idejas dzīvotspēju. Un tikai tad, kad ir pilnīgi skaidrs, ka tai ir reāls pieprasījums maksājošu klientu formā, tad var sākt krāmēties ar dokumentiem.

Bez tam, pat VID mājas lapā ir teikts, ka saimniecisko darbību ir nepieciešams reģistrēt tikai gadījumos, kad darījumu regularitāte ir trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados. Tas nozīmē, ka tirgus testēšanas nolūkos varat veikt pāris pārdošanas arī bez uzņēmuma reģistrēšanas. Nepārprotiet mani - saimniecisko darbību ir jāreģistrē un nodokļus ir jāmaksā, vienkārši tam nevajadzētu būt pirmajam solim. Esmu saskāries ar daudz gadījumiem, kad jaunie uzņēmēji pirmās pārdošanas vieta sāk ar dokumentu iesniegšanu Uzņēmumu reģistrā (UR), un pēc tam, kad biznesa ideja tomēr nav attaisnojusi uz sevi liktās cerības, atkal UR iesniedz dokumentus, tikai šoreiz - SIA likvidācijas.

Pēc tam, kad biznesa ideja ir praktiski notestēta un esat pārliecinājušies, ka bizness strādās un ienākumi būs, tad varat ķerties pie sava pirmā uzņēmuma dibināšanas. Personīgi es no visām uzņēmējdarbības formām ieteiktu izvēlēties tieši mazkapitāla SIA. To būs vienkāršāk un lētāk nodibināt - aptuvenās dibināšanas izmaksas varētu būt tikai ap 21 eiro (valsts nodeva un pamatkapitāls). Un arī nodokļu ziņā viss būs vienkārši - neskaitot darbinieku algas (ja tādi būs plānoti), nebūs nepieciešams maksāt nodokļus un visu uzņēmuma peļņu varēsiet reinvestēt, lai paplašinātos un nostabilizētos savās pozīcijās.

Kas attiecas uz pašu mazkapitāla SIA dibināšanas procesu, to ir iespējams veikt pašu spēkiem mazāk nekā stundas laikā. Ir divas opcijas - pasūtīt visus nepieciešamos dokumentus, piemēram, juridiskajā birojā, vai ietaupīt un pasūtīt jau gatavu dokumentu paraugu komplektu, ko pēcāk var ērti pielāgot sava topošā uzņēmuma situācijai. Protams, ir arī trešā opcija - dokumentus gatavot saviem spēkiem no nulles, bet tas prasīs vismaz dienu, divas. Ja tomēr nolemjat iet trešo ceļu, tad saglabājiet UR info tālruņa numuru, jo uz to būs nepieciešams (un pat vēlams) zvanīt vairākas reizes.

Pēc tam, kad uzņēmums ir veiksmīgi nodibināts, tam būs nepieciešams veikt grāmatvedību. Es ieteiktu izvelēties lētu, bet uzticamu ārpakalpojuma grāmatvedi, kurš palīdzēs ar tālākajiem soļiem - rēķinu izrakstīšanu, pareizu uzņēmuma naudas izlietošanu saimnieciskās darbības attīstīšanai, darbinieku pieņemšanu, algu aprēķināšanu u.tml. Grāmatvedības pakalpojumi maksās kaut kur starp 15 un 100 eiro mēnesī, atkarībā no tā, vai un cik jums būs darbinieki, cik liels būs izrakstīto un apmaksāto rēķinu skaits u.tml. Visticamāk, ka sākumā viss būs pa vienkāršo un arī izmaksas būs zemas.

Ja dibināšanas procesā rodas kādas neskaidrības vai ja ir nepieciešami bezmaksas dokumentu paraugi - allaž varat sazināties ar mani Facebook vai Linkedin. Ar prieku atbildēšu uz Jūsu jautājumiem un padalīšos pieredzē.

Rakstu veidojis LU Studentu biznesa inkubatora absolvents un uzņēmuma "Avenei" līdzdibinātājs Valts Vīze.

Dalīties